Se spune ca 20 de ani este varsta dragostei. Dar, de fapt, dragostea este o permanenta in viata noastra; ne indragostim si iubim la orice varsta.
Dar, oare, la 40 de ani iubim la fel ca la 18 ani? De ce, la un moment dat, dorim altceva, nu mai suntem multumite de ceea ce ne ofera relatia noastra de dragoste? Poate pentru ca, asa cum orice femeie evolueaza biologic, intelectual, emotional, si dragostea isi are varstele ei, de la primii fiori ai adolescentei pana la sentimentele pasionale si profunde ale maturitatii.
La orice varsta, intr-o relatie de dragoste cautam fidelitate, respect, disponibilitate din partea partenerului. Dar cum? Si in ce proportii?
In ultimul deceniu, varsta la care incep sa se lege primele relatii de dragoste a scazut catre 15 - 16 ani. Se pare ca adolescenta de astazi devine constienta de propria-i feminitate mai devreme decat mama sau bunica sa. Dar aceasta emancipare emotionala si sociala precoce nu este sinonima cu dragostea. Ea este, de fapt, o perioada de "ucenicie in ale dragostei". Acum apar primele atractii, primele emotii pline de puritate si entuziasm.
Adolescenta cauta experiente pe toate planurile, inclusiv pe cel sentimental, care sa o formeze si sa ii dea masura propriilor disponibilitati.
La 20 de ani...
La 25 de ani...
La 30 de ani...
La 40 de ani...
Dupa 55 de ani...
La 20 de ani...
De la 18 - 20 de ani, femeia incepe sa se maturizeze, dar este inca intr-o perioada de cautari de noi experiente. Dragostea ei este plina de entuziasm, invatand treptat sa iubeasca profund si nuantat. Dorinta de a avea un partener este uneori mai importanta decat partenerul insusi. Totodata, doreste sa se distreze, sa-si largeasca cercul de cunostinte si sa se inscrie pe o anumita orbita profesionala. Ruperea unei relatii poate sa nu aiba mare importanta; sfarsitul unei relatii se poate sincroniza cu inceputul alteia.
Ce inseamna dragostea la 20 de ani?
Preocupari comune: mai importanta decat daruirea sufleteasca este impartasirea intereselor; cautam un partener care sa alunge plictiseala si sa ne ofere ceva nou.
Romantism: este o varsta la care femeia ii cere partenerului sa-i ofere clipe romantice, flori la fiecare intalnire, cina in doi la lumina lumanarilor, declaratii si scrisori de dragoste .
Selectivitate relativa: orice tanar dragut care ne face un compliment este o posibila relatie; cu toate acestea, la 20 de ani nu suntem dispuse la compromisuri. Un singur pas gresit al partenerului ne poate face sa ne reconsideram total atitudinea fata de el.
Idealism: este varsta la care cautam barbatul ideal; de fiecare data cand ne indragostim, "el" pare a fi iubirea cea mare. Ar fi bine, insa, sa nu ne lasam in voia fanteziilor, deoarece s-ar putea sa cautam un ideal de neatins, ceea ce duce inevitabil la dezamagiri .
Un posibil pericol: in cazul unei casatorii incheiate la aceasta varsta, de multe ori sperantele si entuziasmul inceputului se pot transforma foarte repede in reprosuri si deziluzii, din simplul motiv ca realitatea nu mai corespunde asteptarilor.
C.S., 20 de ani, studenta: "Cel mai important este ca prietenul meu sa nu ma plictiseasca si sa tina cont de ce vreau eu. Daca nu ma face sa rad, nu are nici o sansa".
La 25 de ani...
La 30 de ani...
La 40 de ani...
Dupa 55 de ani...
Articol
La 25 de ani...
Cresterea nivelului de maturizare emotionala, sexuala, sociala isi spune cuvantul la aceasta varsta. Dupa perioada de acumulare de experienta, cautam o relatie care sa dureze si care sa ne ofere echilibru si stabilitate. Cariera profesionala este un element care nu trebuie neglijat, oferind o oarecare independenta financiara si promisiunea unui statut social adecvat.
Ce inseamna dragostea la 25 de ani?
Ancorare in realitate: perioada idealismului a trecut; experienta anterioara face posibila crearea unei scari de valori realiste.
Selectivitate: femeia se cunoaste pe sine mai bine; este mai constienta de propriile dorinte si nevoi, fiind capabila sa faca alegeri dupa criterii clare si sa nu se lase influentata de primele impresii.
Fidelitate: integritatea partenerului este unul din cele mai importante elemente ale unei relatii de durata, oferind indicii despre disponibilitatea si reciprocitatea relatiei in cuplu.
La 20 de ani...
La 30 de ani...
La 40 de ani...
Dupa 55 de ani...
Articol
La 30 de ani...
Aceasta etapa se caracterizeaza prin stabilitate emotionala. La apogeul feminitatii, dorintele se ierarhizeaza mai clar. Avem nevoie de sprijinul afectiv al partenerului, de respect si fidelitate. Invatam sa iertam micile greseli ale partenerului, din dorinta ca relatia in cuplu sa evolueze favorabil. Femeile care nu au gasit inca un partener potrivit pentru o relatie de durata pot trai sentimente de panica. Aceasta senzatie e tot mai acuta, cu atat mai mult cu cat isi doresc familie si copii. Un posibil pericol: Situarea la una dintre extreme: ori nejustificat de exigenta in alegerea partenerului, ori, dimpotriva, inclinatia spre acceptare neconditionata a partenerului.
Ce inseamna dragostea la 30 de ani?
Reajustari ale scarii de valori: pentru a gasi partenerul potrivit sau pentru a pastra relatia dorita, suntem dispuse sa facem sacrificii si compromisuri, ceea ce implica construirea unei noi atitudini fata de sine sau fata de partener; cerintele fata de acesta se pot schimba sau remodela.
Comunicare: femeia matura are nevoie in primul rand de comunicare - spirituala, afectiva, sexuala - cu atat mai mult cu cat aceasta este o modalitate de aplanare a conflictelor inerente intr-un cuplu. Mai mult, relatia de dragoste devine un mod de convietuire prin intercomunicare.
Daruire reciproca: devenind mama si sotie, femeia se daruieste pe sine, asteptand din partea partenerului aceeasi atitudine; doreste ca partenerul sa-i ofere sentimentul de unicitate.
A.M., 30 de ani, poeta: "Intre 20 si 30 de ani am trait povesti de dragoste ca niste ruguri aprinse, de frumusetea unei stele cazatoare, dar ele mi-au adus suferinta si neliniste. Numai ca eu astept liniste, comunicare si la nivel mental, echilibru, pentru ca acum, la 30 de ani, o poveste de iubire este la apogeul profunzimii si pasiunii".
La 20 de ani...
La 25 de ani...
La 40 de ani...
Dupa 55 de ani...
Articol
La 40 de ani...
Maturitatea se traduce la aceasta varsta prin impliniri, realizari sau intelepciune in fata esecurilor de neevitat. "Zestrea" emotionala a femeii se imbogateste si de aceea impartasirea acelorasi experiente anterioare intareste legatura cu partenerul. Comunicarea continua sa fie foarte importanta in cuplu. Intervine insa o oarecare inflexi-bilitate a atitudinii fata de schimbarile pe care le poate aduce o noua relatie. Partea materiala sau preocuparile comune isi pierd din importanta, dar aceasta este dublata de implicarea si investitia sufleteasca maxime in familie.
Datorita substratului biologic-hormonal specific perioadei, se inregistreaza frecvente stari de indispozitie si anxietate. Pe acelasi fond de disconfort fizic, se poate instala o usoara criza de identitate, cauzata de apropierea menopauzei.
Ce inseamna dragostea la 40 de ani?
Echilibru: dragostea nu mai este, poate, la fel de pasionala sau entuziasta, dar sentimentele se aprofundeaza, se nuanteaza.
Sinceritate: viata in comun sau experientele asemanatoare din trecut fac inutile si de nedorit eschivarile partenerului sau ascunderea unor adevaruri evidente.
Romantism: dragostea cunoaste o noua o perioada romantica, pretinzand tandrete si atentie din partea partenerului.
Un posibil pericol: Marea inflexibilitate in modul de a intelege lumea si pe cei apropiati.
La 20 de ani...
La 25 de ani...
La 30 de ani...
Dupa 55 de ani...
Articol
Dupa 55 de ani...
Dupa 55 de ani... cand la majoritatea femeilor s-a instalat menopauza, sexualitatea se poate restrange, dar aceasta nu presupune si stingerea dragostei sau a disponibilitatilor afective. Este varsta la care femeia se teme tot mai tare de singuratate si simte nevoia sa traiasca alaturi de partener aceleasi evenimente si stari.
La toate varstele ei, dragostea este expresia regasirii in celalalt; ea raspunde nevoii de comunicare cu lumea. Cand suntem indragostite, ne proiectam intr-o lume noua, in care bogatia fiintei iubite pare inepuizabila. Indiferent daca ne indragostim la 18 sau la 40 de ani, se creeaza o relatie unica, in care traim bucuria unei renasteri.
0 comments:
Post a Comment