Ghidul unei relatii de succes

Comunicarea este cheia unei relatii reusite, ne spun expertii de foarte multa vreme. Un studiu recent pe tema relatiilor intre sexe, realizat de AdvisorTeam.com confirma acest lucru. Daca aveti acelasi tip de personalitate, sansele sunt excelente. Daca aveti acelasi temperament, posibilitatile sunt mari. Necazul pandeste in cazul in care nu aveti nici acelasi tip de personalitate si nici acelasi temperament. Atunci comunicarea necesita munca, disponibilitate si talent.

Expertii de la AdvisorTeam au reusit sa puncteze aspectele importante ale persoanelor cu diferite temperamente, pentru a elabora o tehnica de inlesnire a comunicari. Ei au grupat aceste elemente in doua categorii distincte: surse de apropiere a partenerilor si surse de conflict. Acestea au fost elaborate dupa studierea a peste 1.600 de raspunsuri la teste special concepute.

Comunicarea a fost indicata de cea mai mare parte a celor care au raspuns la chestionar (peste 50 la suta la fiecare tip de temperament) ca fiind sursa cea mai importanta de apropiere si stisfactie (atunci cand este buna), in timp ce proasta comunicare reprezinta cea mai importanta sursa de conflict si insatisfactie.

1. Idealistii - "Razi si lumea va rade cu tine!" - sunt oameni entuziasti, intutitivi, buni la suflet, originali si inspirati.

Ei considera ca sursele de apropiere a partenerilor sunt petrecerea timpului impreuna (40 %), simtul umorului (39 %), exprimarea emotiilor (32 %), modul de a gandi (28%), caracterul persoanei (24 %) si implicarea in relatie (23 %).

Pe de alta parte, ei enumera printre cele mai importante surse de conflict timpul petrecut separat (31%), chestiunile ce tin de bani (23 %), lipsa ratiunii (28 %) si problemele sexuale (20 %).

2. Rationalii - "Ce caracter!" - cei pragmatici, sceptici, analitici, independenti si curiosi.

Pentru acestia, cele mai importante sunt, bineinteles, caracterul partenerului (38%), simtul umorului (37%), timpul petrecut impreuna (34 %), discutiile despre carti (21%), modul de a gandi (21%), chestiunile sexuale (21%) si perceperea partenerului ca pe un egal (19 %).

Cel mai tare ii deranjeaza timpul petrecut separat (27 %), chestiunile legate de bani (20 %), exprimarea emotiilor (19 %) si problemele sexuale (19%).

3. Conformistii - "Vei mai avea nevoie de mine cind voi avea 64 de ani?" sunt responsabili, caritabili, muncitori, sociabili, loiali si stabili.

Pentru acestia, cea mai importanta sursa de apropiere este timpul petrecut impreuna (46 %), urmata de simtul umorului (35 %), caracterul partenerului (25 %) si implicarea in relatie (24 %).

La fel ca si Rationalii, Conformistii detesta timpul petrecut separat (29 %) si chestiunile legate de bani (%). Problemele sexuale (2%) sunt lasate pe ultimul loc si de ei.

4. Creatorii - "Aici, acum, si amuzant!" sunt niste persoane optimiste, senzuale, neconventionale, indraznete, impulsive si adaptabile

Si pentru ei inseamna foarte mult timpul petrecut impreuna (42 %), simtul umorului (40 %), exprimarea emotiilor (21 %), si interesele comune (18 %).

Ii indeparteaza de partener chestiunile legate de bani (21 %), timpul petrecut separat (21 %) si problemele sexuale (20 %).

Orice fel de pereche poate sa se inteleaga foarte bine (la urma urmei comunicarea este cheia) dar acest studiu arata de ce cuplurile formate din persoane cu anumite tipuri de personalitate se simt mai bine impreuna. Explicatia este ca acestea sunt legate de acelasi tip de sentimente si au surse de satisfactie si de conflict aproximativ asemanatoare.

Se pare ca perechile cu acelasi tip de personalitate se inteleg foarte bine. Dar si opusii se atrag! Perechile formate din tipurile disjuncte de personalitate (Idealist-Rational sau Conformist-Creator) se inteleg foarte bine si adauga relatiei elemente surpriza.

Idealistii si Rationalii impartasesc aceeasi dorinta pentru un sanatos simt al umorului si cauta la partener un caracter puternic.

Conformistii si Creatorii au aceeasi puternica dorinta de a sta cat mai mult impreuna, factor care ii apropie, alaturi de simtul umorului si implicarea in relatie.

Elementul cel mai important pentru ca relatia sa aiba succes este intelegerea si respectul, empatia, fara vreo incercare de a-l schimba pe cel de alaturi.

Daca tipul de personalitate este innascut - si se pare ca asa este - atunci incercarea de a-l schimba pe partener nu numai ca va fi un insucces, dar va duce si la un conflict acut. Dovediti intelegere, comunicati si fiti fericiti!

0 comments:

Post a Comment