Temperamente in cuplu

Cand cercetam mai mult felul in care ne alegem partenerul, descoperim un adevar surprinzator: suntem de fapt atrasi de oamenii cu fire opusa, asa ca vom opta mai degraba pt cineva care are macar doua predispozitii diferite de cele ale noastre, daca nu mai multe. Unii dintre noi isi aleg parteneri cu care au trei sau patru presispozitii in comun, sperand sa obtina in acest fel o armonie aproape totala. Dar e de ajuns ca sa existe o predispozitie diferita pentru ca mult-dorita perfectiune degenereze in conflicte neplacute.

Expresia "jumatatea mea" poate dobandi un sens diferit de cel cunoscut de majoritatea mea : relatia cu un om diferit ne echilibreaza si ne implineste, pentru ca, din moment ce jumatate din predispozitiile noastre sunt predominante, este firesc sa cautam o persoana care sa ne ofere jumatatea mai putin dezvoltata. Cand avem un partener similar, exista mai putine conflicte, dar si mai putina atractie. Nu izbucnesc certuri violente, dar nici nu se vor simti puteric atrasi unul de celalalt. Forta unui astfel de cuplu s-ar putea sa sporeasca, dar este diminuata de slabiciunile care sporesc in egala masura. "Contrariile se atrag". Cand partenerul nostru are doua sau mai multe predispozitii diferite, exista mai multa combustie, mai multa tensiune, cuplul este mult mai dinamic iar partenerii sunt mai atrasi unul de celalalt. Fiecare aduce ceva nou si in acelasi timp, e mai usor ca fiecare sa-si pastreze individualitatea proprie. In acelasi timp insa, apare riscul conflictelor si al dezacordului.

Extrovertitii sunt atrasi de profunzimea si concentrarea launtrica a introvertitilor - ii fascineaza faptul ca in acesti oameni exista ceva mai mult decat se veda la suprafata. Introvertitii sunt atrasi de comportamentul exuberant si deschis al extravertitilor. Sunt incantati sa descopere cu cata usurinta se misca si se simt in largul lor in lumea exterioara. Cei "cu picioarele pe pamant" sunt fascinati de ingenuitatea intuitivilor, ii atrage fantezia lor si ii impresioneaza puterea lor de patrundere. Persoanele intuitive sunt atrase de simtul practic si realism, le plac oamenii bine ancorati in realitate. Tipurile reflexive cauta caldura si maleabilitatea celor afective, le apreciaza tactul in relatiile interumane si toleranta. Cei stapani pe ei au nevoie de oameni capabili de spontaneitate si relaxare, pe cand acestia din urma sunt atrasi de spiritul organizatoric al celor dintai. Stiu ca acestia au capacitatea de a structura si ordona viata si se simt in siguranta alaturi de ei.

Problema esta ca fiecare om vrea ca partenerul nostru sa fie, in acelasi timp diferit de noi dar si asemenea noua, sa aiba atat calitatile care noua ne lipsesc , dar si pe ale noastre. E posibil sa admiram calitatile care ne lipsesc, dar daca nu intelegem si nu acceptam diferentele dntre noi, relatia noastra risca sa se destrame. Insa majoritatea diferentelor sunt usor de inteles si de pretuit, ceea ce reprezinta o sansa pentru ambii parteneri.

0 comments:

Post a Comment