"Pragurile" unei relatii

Cine nu a trecut intr-o relatie peste un anumit "prag"? Adica cine nu s-a confruntat la un moment dat cu o problema de cuplu? Sper ca toata lumea a trecut cu bine peste problemele vietii in doi, deoarece astazi voi scrie tocmai despre posibile modalitati de a nu te impiedica de aceste "praguri", sau macar despre cum sa nu te lovesti prea rau de ele...

Pentru inceput vreau sa va linistesc cu un anunt: absolut toate cuplurile, oricat de mare si puternica ar fi iubirea, ajung in momente de impas! Si este foarte normal si indreptatit sa se intample asa. Cand doi oameni straini se intalnesc si formeaza un cuplu, vor trai o perioada de cunoastere si acomodare, cand se vor face primele compromisuri si isi vor adapta reciproc nevoile, preferintele, obiceiurile etc. Este momentul cand realizezi (culmea!) ca sunt subiecte despre care aveti pareri diferite, ca aveti hobby-uri incompatibile, ca prietenii lui sunt insuportabili. Desigur sunt si cazuri (si zau daca inteleg de ce!) cand si partenerii nostri au ceva nemultumiri legate de noi.

Ce faci cand observi ca te deranjeaza ceva la partenerul tau? Parerea mea este sa nu lasi lucrurile la voia intamplarii, deci sa-i comunici ca este ceva ce nu-ti place. Maniera in care o faci, insa, necesita multa pricepere si subtilitate. Desi in general sunt adepta stilului direct si frontal, la inceputul unei relatii, cand nu-ti cunosti bine partenerul, exista marele pericol ca el sa nu aprecieze aceasta abordare. Si asta cu atat mai mult cu cat te legi de aspecte din viata lui, cu care a trait foarte fericit pana atunci. De exemplu, daca consuma prea multe bauturi alcoolice, nu e recomandabil sa-i spui de la a treia intalnire:" Eu zic sa o lasi mai usor cu bautura!". Va simti ca incerci deja sa-i controlezi viata si doar stii ca barbatii sunt invatati ca trebuie sa aiba intotdeauna controlul.

Dar sa ne intoarcem la manierele subtile. Ai putea sa-i arati ca tu apreciezi oamenii care consuma mai putin bauturi alcoolice. Povesteste-i cum la tine in familie nu se bea decat la ocazii speciale sau arata-ti dezgustul atunci cand vezi o persoana "ametita". Implica-l intr-un joc de genul: intr-o seara, tu, care nu bei alcool de obicei, comanda ce bea el, cu conditia ca in seara urmatoare si el sa faca la fel. Cu atat mai mult sunt bune aceste strategii la inceputul unei relatii, pentru ca el va dori cu orice chip sa-ti faca pe plac!

Observa insa, ca in exemplul de mai sus, barbatul consuma alcool in exces, adica are un obicei care i-ar putea primejdui sanatatea, ca sa nu mai vorbim de coerenta! Sa presupunem ca tu nu consumi alcool deloc si el bea doar ocazional, cand iesiti in oras cu prietenii, dar pe tine tot te deranjeaza foarte tare acest lucru. Asta nu inseamna ca el are un viciu, ci ca tu vrei ca el sa fie exact ca tine! Si acum voi lansa un apel care merita sa fie scris cu majuscule: RESPECTA PREFERINTELE PARTENERULUI, pentru ca astfel il respecti pe el. Daca lui ii plac drumetiile cu cortul, iar tie sa vezi marea de pe balconul unui hotel, nu inseamna ca el are un obicei prost. E normal sa te deranjeze ceva ce tu nu apreciezi, dar nu trebuie sa-ti faci un scop din a-l convinge sa nu mai mearga pe munte. Initiind o campanie antimunte, el probabil va renunta dupa un timp sa se mai duca, deoarece vrea sa te vada fericita. Insa se va simti neimplinit si apoi va avea tot timpul motive de reprosuri. Sa nu mai vorbesc de cazul in care conditiile tale i se vor parea de neacceptat si va parasi relatia. Nu stiu care dintre situatii e mai dramatica pentru tine...

Aminteste-ti ca nu exista vreun regulamet al relatiilor care spune ca trebuie sa faceti toate activitatile impreuna! O relatie poate evolua foarte fericit si daca partenerii au preocupari diferite. E firesc ca el sa nu se mai duca la fiecare sfarsit de saptamana cu prietenii la munte, dar atat timp cat aceasta activitate e importanta pentru el si il reprezinta, e necesar sa o faca, tocmai pentru stabilitatea relatiei voastre. Fiindca el va functiona normal, va fi binedispus, atunci cand toate nevoile ii sunt indeplinite si nu atunci cand se simte frustrat si nefericit ca tu te opui hobby-ului sau. Asadar, este spre avantajul tau sa-i accepti si sa-i respecti preocuparile! Repet, vorbesc despre obiceiuri normale si sanatoase si nu despre practice ca inselatul, jocurile de noroc, lipsitul noptilor de acasa etc.

Daca incerci sa-i rapesti din viata acele lucruri care tie nu-ti plac, va ajunge sa faca doar ce vrei tu, va fi ca o marioneta nefericita. Esti sigura ca vrei un asemenea barbat langa tine?

0 comments:

Post a Comment