Cand infidelitatea bate la usa

In orice relatie apare mai devreme sau mai tarziu riscul ca unul dintre parteneri sa fie tentat sa insele. Te poti afla si tu, candva intr-o astfel de situatie. Poate ca nu vei simti ca se apropie un astfel de moment in relatia ta sau poate vei simti, dar nu vei sti cum sa depasesti momentul, cum sa iti salvezi relatia.

Cum recunosti cazurile in care poate aparea infidelitatea si cum le poti evita sau depasi? Psihologul Smaranda Grosu te sfatuieste in astfel de situatii.

Cazuri in care apare infidelitatea
1. Proaspat casatoriti
Crezi ca in acesta perioada a cuplului risul infidelitatii este cel mai scazut? Nu este tocmai asa. O aventura este un risc real in multe casatorii care se afla la inceput. Si asta mai ales atunci cand cuplul a locuit impreuna inainte de casatorie.

Multi realizeaza abia dupa consumarea marelui eveniment ce implica acea foaie de hartie. Nu conteaza de cat timp sunteti impreuna, dar promisiunea facuta in fata atator oameni si semnarea unei hartii oficiale poate avea un efect profund asupra unora si asa intervine intrebarea: oare vreau acest statut pentru toata viata?

Cum eviti situatia?
- Adu-ti aminte de ce v-ati casatorit; daca nu este un motiv serios, atunci veti avea de rezolvat o problema cu siguranta;
- Dupa ce luna de miere s-a sfarist discutati serios despre ceea ce va doriti pe viitor. Unul dintre voi, de exemplu, poate isi doreste imediat un copil in timp ce celalalt nu este inca pregatit. Dorintele diferite cu privire la viitor pot duce la nefericire si posibilitatea unei aventuri.
2. Aparitia unei vechi iubiri
Multe cupluri se despart fara a fi constiente ca se intampla acest lucru. Dar unii se arunca in bratele unei foste iubiri daca ceva a ramas nerezolvat intre ei.

Cum eviti situatia?
- Daca v-ati despartit, lasa ceva timp sa treca pana la o viitoare revedere.
- Fii sincera cu noul partener. Ii poti vorbi deschis despre fosta ta pasiune si nu este necesar sa-l tii la curent cu intalnirile tale cu acesta. Din moment ce ti-ai clarificat sentimentele, nu este un pericol pentru relatia ta.
- Treci de testul platonic? Intreaba-te: ma simt bine cu fostul doar ca amici? Daca raspunsul este un "da" hotarat, atunci probabil ca nu a existat o mare dragoste intre voi. Este timpul sa accepti asta si sa mergi mai departe.
- Daca nu poti avea incredere in tine cand esti in preajma fostului, atunci poate fi un semn ca sentimentele tale pentru el inca mai exista. Vorbeste cu noul tau partener despre asta si incearca inca o data o relatie cu fostul.

3. Obisnuinta
Multi isi justifica astfel infidelitatile: "obisnuinta e de vina". Cei ce se scuza asa sunt si cei care dupa divort se intorc si fac sex cu fostul partener! De obicei plictiseala in pat este pusa pe primul plan. Dar aceasta poate ascunde probleme mult mai grave cum ar fi rusinea fata de partener.

Cum eviti situatia?
- Vorbeste cu partenerul tau despre ceea ce simti. Daca vei cauta ceva nou in bratele altcuiva, nu-ti vei rezolva in nici un fel problema.
- Fii sincera in primul rand cu tine. Ce te plictiseste de fapt? Ce ai dori sa se schimbe in relatia ta? Ce poti face tu ca schimbarea sa aiba loc?

4. Dupa o criza
Pierderea locului de munca, un nou loc de munca, nasterea unui copil... orice schimbare majora care are loc in viata ta te poate conduce spre infidelitate. Probabil te gandesti ca in astfel de situatii nu ai nevoie decat de sprijinul partenerului si nici prin gand nu-ti trece sa ai vreo aventura.

Unii insa vor cu disperare sa se indeparteze de orice le aduce aminte de criza respectiva. Se arunca in bratele primei persoane care nu este implicata in problema lor. Asa isi imagineaza ca vor scapa de toate problemele. Asta pana cand "aventura" ta vrea mai mult decat tu poti oferi. Atunci iti dai seama de ceea ce ai facut, te intorci la lumea reala.

Cum eviti situatia?
- Sa iti amintesti mereu ca daca nu vei discuta cu partenerul despre problemele ivite acestea nu se vor rezolva de la sine si probabil vei cauta pe altcineva.
- Spune-i partenrului cat de mult suferi din pricina problemei respective si ca ai nevoie de sprijinul si ajutorul lui.

5. Lipsa de incredere in sine
Lipsa increderii in sine te poate indruma spre infidelitate. Poate ca vei cauta pe cineva care s-a purtat frumos cu tine in trecut. Daca nu ai incredere in tine, poti simti nevoia sa cauti pe cineva care sa-ti ofere aceasta incredere.

Daca nu ai incredere in tine pentru ca partenrul tau ti-a fost infidel, atunci poti merge atat de departe incat sa ai o aventura doar pentru a te razbuna pe el.

Cum eviti situatia?
- Gaseste ceva care sa-ti dea increderea in tine. Urmeaza cursurile ce te pasioneaza sau fa ceva creativ.
- Consulta un specialist daca nu crezi ca te poti descurca singura.

6. Lipsa de valorizare reciproca
Simti ca partenerul nu te pune suficient in valoare, nu-ti acorda atentia, interesul si consideratia de care ai nevoie in mod firesc. Daca intalnesti pe cineva care iti ofera aceste lucruri si simti ca iti imbogateste viata, se profileaza o aventura.

Cum eviti situatia?
- Trebuie sa-ti raspunzi sincer la intrebarile care vor aparea. "Vreau sa dau curs aventurii? Cum va fi afectata relatia mea? Merita sa risc? Pot face ceva ca sa-mi improspatez relatia initiala? E momentul sa ma despart de partenerul meu si sa ma dedic unei noi relatii?" Raspunsul il vei gasi dupa o clarificare interioara prin care simti exact ceea ce-ti doresti.
- Partenerul tau trebuie sa stie de nemultumirile tale si trebuie tratat asa cum ti-ai dori sa te trateze si el la randul lui.
- Comunicarea se face intr-un mod in care partenerul sa nu fie lezat. Trebuie sa ii arati ce apreciezi la el si ce te bucura in relatia voastra, dar si ce ai dori sa se schimbe.

7. Tentatia materiala
O alta persoana iti ofera un standard de viata mai ridicat si iti poate indeplini visuri pana atunci irealizabile. Daca mai este vorba si de un anumit farmec personal, poti fi tenatat de o aventura.

Cum eviti situatia?
- Este o situatie importanta care necesita prin urmare un timp de reflectare asupra ei si sa iei in considerare pe ce se bazeaza in principal actuala ta relatie, daca raspunde unor idealuri ale tale. - Inainte de a lua o decizie, discuta cu partenerul despre ceea ce iti doresti de la viata si asigura-te ca nu esti o aventura trecatoare pentru noua persoana aparuta in viata ta. Sufletul tau stie cel mai bine.

8. Trecerea la o alta etapa a vietii
Te-ai maturizat, ai o anume perspectiva asupra vietii, iar partenerul tau nu tine pasul cu tine. Simti nevoia unei persoane cu care sa discuti de la egal la egal. Desigur in relatie comunicam cu el pe mai multe planuri si este minunat atunci cand majoritatea (planul afectiv, mental, social, sexual, familial)
din ele sunt compatibile. Daca planul mental si social nu mai concorda suficient, daca in timp devine frustrant pentru tine si in urma unor eforturi de a-i comnunica aceasta, de a-l ajuta, el nu face nimic sau nu este interesat sa se transforme, situatia poate deveni o piedica in dezvoltarea ta ca persoana.

Cum eviti situatia?
- Maturiatea este importanta pentu tine si vrei sa remediezi problema din cuplu, ai si cum (ai gasit pe altcineva), deci esti in fata unei decizii. Tu esti cea care alege pentu viitor. Si nu uita, este important... Daca mergi inainte, atunci mergi; daca ai decis sa stai, stai, dar nu ezita: dupa ce ai reflectat si te-ai hotarat, decizia trebuie asumata.
- Trebuie sa discuti si cu partenerul inainte de a lua o decizie. Daca simti ca nimic nu poate fi schimbat incat tu sa te simti fericita, atunci schimba foaia, incearca o noua relatie.

Psihologul Samaranda Grosu concluzioneaza:
"Principala cauza a infidelitatii este nemultumirea pe care o simti in relatia ta sau inexistenta unei afinitati suficiente. Tu esti singura care stie ce vrea si care isi stabileste prioritatile privind relatia pe care vrei sa o ai. De tine depinde schimbarea si ai dreptul sa traiesti asa cum iti doresti, cum simti. Tu decizi daca merita efortul pentru a transforma relatia actuala sau simti ca e momentul unei noi relatii".

0 comments:

Post a Comment