Furtuna in Paradis

De multe ori pornesc de la un motiv banal. O bricheta. Sau sunt picatura care umple paharul. Si care risca sa degenereze. In certuri. Lacrimi. Despartiri. Daca stii sa le controlezi, vei avea o relatie armonioasa. Conflictele.

Problemele de cuplu
In orice problema de cuplu este bine ca partenerii sa se concentreze in primul rand pe aspectele care vizeaza ameliorarea comunicarii dintre ei. Orice conflict ar fi bine sa fie abordat direct, nicidecum evitat sau ignorat. Asadar, identificam problema si incearcam sa gasim impreuna cu partenerul cea mai buna solutie de a o rezolva. Cum anume? De pilda, putem adopta acele comportamente care stim ca ii ofera placere persoanei dragi. Psihologii considera ca gradul de satisfactie intr-un cuplu este dat de numarul de interactiuni pozitive intre parteneri. Cei care nu se inteleg bine au mai multe interactiuni negative decat pozitive. Interactiunile negative sunt generatoare de sentimente ostile si contradictorii. Partenerii se supara unul pe celalalt, se blameaza sau se pedepsesc reciproc.

Cand apar conflictele?
In general, atunci cand unul dintre parteneri sau amandoi au senzatia ca sunt prinsi intr-o capcana fara iesire sau cand cei doi inceteaza sa-si mai aprecieze eforturile reciproce. Nepotrivirile sexuale sau relatiile extraconjugale vin sa acutizeze conflictul. Cei doi incep sa se certe frecvent si "explodeaza" din orice lucru marunt ("Nu ai luat hainele de la curatat, asta inseamna ca nu vrei sa te implici in problemele casei si ai incetat sa ma mai iubesti!"). De multe ori, partenerii inceteaza sa mai faca acele mici lucruri placute menite sa consolideze relatia lor. Pe acest fundal apar neglijarile, certurile si criticile frecvente. Multe dintre aceste interactiuni negative sunt determinate de asteptarile nerealiste ale partenerilor cu privire la celalalt sau de convingerile lor negative cu privire la relatia in sine (de genul, "Relatia noastra a esuat complet si nu mai vad posibila nici o impacare!"). Aceasta gandire catastrofica nu face altceva decat sa blocheze procesul de comunicare dintre parteneri si sa genereze alte si alte conflicte.

Cum rezolvam conflictele?
Este bine ca partenerii sa priveasca relatia lor drept un proces evolutiv. In general, cuplurile conflictuale au o viziune statica cu privire la relatia lor ("Nimic nu mai este de facut!"). De pilda, celor doi li se poate sugera sa se concentreze intr-o prima faza pe aspectele pozitive ale relatiei lor. Rememorarea momentelor in care s-au intalnit, a situatiilor placute traite impreuna, a deciziei de a sta impreuna ar putea veni in ajutorul depasirii conflictului actual. Reactualizarea sentimentelor de afectiune si imbunatatirea comunicarii din cuplu reprezinta cele mai bune tehnici de rezolvare a conflictelor. Niciodata nu este bine sa astepti ca celalalt sa se schimbe! Conflictele trebuie rezolvate impreuna si necesita efort din partea ambilor parteneri. Intreaba-ti iubitul ce anume ii face placere in viata de zi cu zi si vei putea descoperi noi fatete ale felului sau de a fi. De asemenea, incearca sa iti analizezi propriile ganduri negative cu privire la comportamentul prietenului tau. Nu cumva aceste ganduri se indeparteaza cu mult de realitate? Daca nu te-a sarutat cand a venit acasa chiar inseamna oare ca te inseala cu o alta femeie? De multe ori avem tendinta de a exagera si de a interpreta comportamentul partenerului nostru intr-o maniera... "catastrofizanta".

In final, sugeram un mic exercitiu partenerilor aflati in fata unui conflict.
Apreciati, fiecare, pe o scala gradata de la 1 la 10 nivelul de satisfactie al relatiei dvs. interpersonale in urmatoarele aspecte:
- afectiune;
- relatii sexuale;
- respect reciproc;
- bani;
- responsabilitati casnice.

Confruntati-va punctajele acordate si initiati apoi o discutie deschisa in legatura cu aceste probleme. Mult succes!

0 comments:

Post a Comment