"Praguri" intr-o relatie - partea a II-a

Daca inainte am trecut in revista posibile cai de a actiona atunci cand nu iti place ceva la iubitul tau, astazi lansez intrebarea: ce te faci cand partenerul tau are ceva sa-ti reproseze?

Imagineaza-ti ca va aflati la o anumita distanta unul de celalalt. Ideea de compromis este sa va intalniti undeva la jumatatea drumului si nu ca tu sa parcurgi trei sferturi din distanta si el un sfert! Adica nu trebuie sa te indepartezi prea mult de persoana care erai inainte de a-l cunoaste. E normal ca el sa vrea sa fiti impreuna pentru ceea ce esti si nu pentru ca vrea sa te transforme in altcineva. O relatie implica adaptarea reciproca a stilurilor de viata si nu schimbarea radicala doar a unuia dintre ele. Pentru ca astfel balanta nu mai e in echilibru, iar efectele dezechilibrului pot fi multiple. Parca te vad ca in curand vei sti pe de rost toate strategiile aplicate in lupte, ca vei fi la curent cu rezultatele din divizia A de fotbal si ca, dintr-o data, sora lui va deveni prietena ta cea mai buna...

Te poti trezi la un moment dat total nefericita si te vei intreba cu uimire "De ce? Doar eu am facut tot ce a vrut!". Pai tocmai aici e necazul! Facand tot ce a vrut el, ai renuntat la nevoile, dorintele, aspiratiile tale, practic te-ai anulat ca persoana.

Primele semne de posesivitate apar devreme, asa ca aveti grija! Am vazut femei care au renuntat la prientenii de o viata si la familie, pentru ca iubitul nu i-a placut. O persoana nesigura pe sine, cu complexe de inferioritate, e normal sa vrea sa te rupa de orice influenta si sa te pastreze doar pentru sine. Un astfel de barbat te va face mereu responsabila de orice stare negativa prin care trece, va fi constant nemultumit si capricios. Va sustine mereu ca tu ai o problema si el e in ordine. Si cine stie, poate te va convinge... Si vei ajunge iarasi sa-i faci pe plac.

Compromisurile nu ar trebui sa mearga mai departe de punctul in care simti ca ti-au fost incalcate drepturile fundamentale. Nu uita si de dreptul de a avea langa tine un om care sa te iubeasca si sa te accepte asa cum esti!


Cateva sfaturi practice:
- Daca nu-i plac prietenii tai, intreaba-l ce anume il face sa-i displaca (evita intrebarea "de ce", care este mai iscoditoare si presupune o acuzatie indirecta). Poate a inteles sau a interpretat gresit un comportament si acum ai ocazia sa i-l explici. Mai poti organiza intalniri intre grupul tau de prienteni si al lui. Nu stii niciodata ce legaturi apar intre ei si cum pot deveni inseparabili.
- Ai acceptat impacata ca aveti gusturi diferite. Dar ce te faci cand gusturile se refera la tinuta sau coafura ta?! Personal, nu as arunca la gunoi din prima ideile lui. Doar stii ca barbatii pot aprecia cand femeia arata bine sau nu...

Dar exista si pericolul sa te compare cu o imagine ideala, care nu are nimic in comun cu tine si al carei stil nu ti se potriveste. Insa, in general e bine sa incerci cat mai multe stiluri, pentru ca nu stii niciodata ce surprize te asteapta! Poti sa treci de la par foarte lung la stilul "periuta", numai daca o faci si pentru tine, nu numai pentru el. Iar daca-l vezi ca evita sa iasa cu tine pe strada, ai si dovada ca incercarea nu a fost una fericita! Mai important este ca alegerea sa fi fost si a ta, oricum ar fi ea. Nu uita, ca un alt drept fundamental al omului este de a face greseli.

0 comments:

Post a Comment